prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie poprawnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

Najlepsze steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki stosowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *